top of page

Venekalusto

IMG-20191121-WA0000.jpg

Asiakkaita kuljetetaan merellä ja järvellä turvallisesti Alucat W8:lla ja Trackerin Grizzly -kalastusveneellä sekä uudella kesällä 2019 käyttöönotetulla Alpo Pro Boats Oy:n meille valmistamalla ja varustellulla lautalla, jonka kyytiin mahtuu kerralla jopa yli 10 hlön ryhmä.

Veneet on suunniteltu heittokalastukseen ja niiden vakaus on omaa luokkaansa! Vene ei keiku, vaikka useampi kalastaja olisi samalla laidalla.

 

Veneiden hienoimpia ominaisuuksia on mahdollisuus ajaa matalassa vedessä sisäisten ponttoonien ansioista. Keväällä hauen kudun jälkeen kalat tavoitetaan joskus aivan matalasta, vain 30cm syvyisestä vedestä.

Veneissä on kiertovesisumput, joissa säilytetään saaliskalat.

Jokaisen veneen keulaa komistaa myös kauko-ohjattava Minnkotan sähkökeulamoottori, joka on äänetön ja luo lisäviihtyvyyttä ikimuistoiseen retkeen.

Kaikissa veneissämme on istuimet kalastajille, mutta useimmiten aktiivisen kalastuksen aikana penkeillä ei keritä istua. Veneessä on huomioitu kalastajien liikkuminen, joten tasaista lattiatilaa on riittävästi.

Veneissämme on myös nykyaikainen luotainkalusto kalojen paikantamiseen sekä reittien ja pohjanmuotojen tutkimiseen.

Vieheet ja vapakalusto kirjolohi/taimen

Kirjolohi on yleisin saalis Eumerin jokialueella, mutta aina on mahdollisuus myös luonnon meritaimeneen.

 

Kirjolohta pyydetään Airflon yhdenkäden (pituus ja paino, 9" 5-6#) perhovälinein tarjoamalla erityyppisiä Streamer- ja putkiperhoja. Perhosiimoina käytetään helppoheittoista Scandi 85 -perhosiimaa. 

 

Kalastaminen voidaan tehdä myös Mikadon kevyillä Spintube -virvelivavoilla (vavan pituudet 180-210cm), Golden eye 1000 -avokeloilla ja Spintube Octa Braid -monikuitusiimoilla, joissa siiman päähän laitetaan tehokas SpinTube-heittoperho.

 

Spintube on koskessa tehokas pyyntiväline. Se on putkiperho, jossa kalan iskiessä koukku jää kalan suuhun ja vieheen painorunko liukuu siima pitkin pois. Näin kala ei hajota viehettä, eikä vieheen paino ja vipuvarsi revi koukkua kalan suusta irti. 

 

Vieheet ja vapakalusto hauki

Hauenkalastuksessa käytetaan Mikadon voimakkaita ja kevyitä Spintube -PIKE virvelivapoja (pituus 210-240cm), Mikadon Golden Eye 3000 -avokeloja, sekä venymätöntä Spintube Octa Braid -monikuitusiimaa.

 

Siiman päässä on vuodesta 2009 asti käytetty vain Eumerin Spintube -heittoperhoja, jotka on palkittu jo useana vuotena Euroopan parhaiksi vieheiksi.

 

Keväällä ja syksyllä kylmän veden aikaan käytetään hitaasti uppoavia (slow sink) Spintube -heittoperhoja, joita uitetaan hitaasti silloin tällöin kelaillen.

Lähempänä kesää, veden lämpötilan noustessa käytetään nopeasti uppoavia (fast sink) malleja, joita uitetaan nopeasti kelaillen ja pysäytellen.

 

Spintube heittoperhoilla kalastaminen onnistuu ruohikossa, koska vieheet on varusteltu yksi haarakoukulla. Tämä tekeekin vieheestä lyömättömän.

 

Yksi haarakoukusta on myös etua haavitsemisessa sekä kalan helpossa vapauttamisessa takaisin vesistöön.

 

Vieheet ja vapakalusto ahven

Ahventa kalastetaan Eumerilla nykyaikasin tekniikoin ja välinein.

 

Vapoina käytetään Mikadon Inazuma, Nihonto ja Spintube -jigivapoja, Golden eye 2000 -avokeloja ja Spintube Octa braid -monikuitusiimoja. Siiman päässä käytetään Spintube -heittoperhoja sekä Mikadon jigejä, joista esim. Fishunter 2 -jigi valittiin Erä-lehden parhaaksi ahvenjigiksi vuonna 2015.

 

Ahventa jigaillaan karikoilta, virtapaikkojen suilta ja pikkukalaparvien läheisyydestä.

Perusjigitekniikkalla jigi tai Spintube -heittoperho heitetään ja annetaan vajota pohjaan. Kuitusiimasta voi seurata helposti milloin viehe on pohjassa, koska siima tekee ns. löysän pussin ja silloin tiedetään että nyt on aika tehdä muutama kelaus tai vavan kärjen nyppy.

Kelauksen aikana viehe nousee pohjasta ylöspäin ja pysäytyksen aikana viehe laskeutuu hiljalleen kohti pohjaa. Yleensä lasku vaiheessa ahven iskee kiinni. Myös tärpin voi nähdä monikuitusiimasta, kun siima tekee nopean heilahduksen ja silloin kala on käynyt.

 

Monikuitusiimaa käytettäessä tärpit tuntuvat kalastajan käteen herkemmin kuin käyttämällä normaalia monofiilisiimaa. 

Vieheet ja vapakalusto kuha

Kuhanpyynti tapahtuu nykyaikasin tekniikoin ja välinein.

 

Vapoina käytetään Mikadon Inazuma, Nihonto ja Spintube -jigivapoja, Golden eye 2000 -avokeloja ja Spintube Octa braid -monikuitusiimoja. Siiman päässä käytetään Spintube -heittoperhoja sekä Mikadon jigejä, joista esim. Saira, Fishunter TT ja Speedo -jigit ovat osoittautuneet lyömättömiksi.

 

Kuhaa jiggaillaan uudella vertikaalitekniikalla, missä myös kaikuluotaimelta voidaan seurata kuhan liikkeitä ennen kuin se käy kiinni vieheeheen. Kuhaa pyydetään myös perinteisellä tavalla.

 

Jigi tai Spintube -heittoperho heitetään ja sen annetaan vajota pohjaan. Kuitusiimasta voi seurata helposti, milloin viehe on pohjassa, koska siima tekee ns. löysän pussin ja silloin tiedetään että nyt on aika tehdä muutama kelaus tai vavan kärjen nyppy.

Kelauksen aikana viehe nousee pohjasta ylöspäin ja pysäytyksen aikana viehe laskeutuu hiljalleen kohti pohjaa. Yleensä lasku vaiheessa ahven iskee kiinni. Myös tärpin voi nähdä monikuitusiimasta, siima tekee nopean heilahduksen ja silloin kala on käynyt.

 

Monikuitusiimaa käytettäessä tärpit tuntuvat kalastajan käteen herkemmin kuin käyttämällä normaalia monofiilisiimaa. Kuitusiima on myös venymätön mikä helpottaa koukun tartuttamista kuhan luiseen leukaan. 

 

Kannattaa kokeilla myös kotivesillä!

bottom of page